lördag 9 oktober 2010

"En av vårt lands främsta kamerakonstnärer."

Så skrev den illustrerade veckotidningen "Hvar 8 dag" i juli 1922. Artikeln handlade om den kände gävlefotografen Gustaf Reimers.

Gustaf Reimers kom till Gävle som fotointresserad 19-åring 1904. Han började som fotoassistent hos Carl Rudolph i hans ateljé på Nygatan 15. Reimers tog över ateljén 1908 och drev den sedan ända till 1946 då han flyttade till Ludvika.

Många gävlebor gick till Reimers ateljé och förevigade sig. Länsmuseet Gävleborg har ca 15 000 glasplåtar med porträtt från Reimers ateljé. Arbetet med att skanna och registrera plåtarna pågår nu för fullt och snart kommer dom att vara sökbara i webbdatabasen.

Gustaf Reimers blev också känd för sina vackra stadsbilder från Gävle. Många av motiven blev vykort och har flitigt exponerats genom åren; andra har synts mer sällan.

Vill Du veta mer om Gustaf Reimers och se ett urval av hans fotografier? Vill Du höra hur det gick till när Reimers tog det första flygfotot över Gävle 1913 och vem som samma år kom på tredje plats i mellanhopp på distriktsmästerskapen?

Kom då till Stadsbiblioteket i Gävle på torsdag (14 oktober) kl. 19.00 och lyssna. Varmt välkommen!!

Reimers ateljé på Nygatan 15, sedd från gårdssidan, med pesonal år 1915.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar