fredag 13 september 2013

Udda cyklar i samlingarna

I Länsmuseet Gävleborgs föremålssamlingar finns många spännande fordon. Vagnar, giggar, sparkar, slädar, rullstolar, bilar, båtar och cyklar. Ännu fler roliga farkoster finns förstås på bild i våra fotosamlingar.
 

Helgen 14-15 september 2013 anordnade Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle två fullspäckade museidagar med temat Udda fordon. Länsmuseet deltog med tre cyklar ur samlingarna.
 
 
Vi tog med en av våra tre höghjulingar. Cykeln är 160 cm hög, med ett stort och ett litet hjul. Framhjulet gjordes så stort för att det skulle gå fortare. Man kunde komma upp i 35 km/tim på 1800-talets dåliga vägar. Höghjulingarna tillverkades under en kort period på 1870-1880-talet. Under sadeln och pedalväskan står det på vår cykel: "Coventry Machinists Special Club Company LTD Makers".
 
 
Två äldre cyklar ur samlingarna fick också följa med till Järnvägsmuseet. I mitten av 1850-talet kom tysken Fischer på att man kunde sätta pedaler på framhjulet på de tidigare "sparkvagnarna". Våra cyklar är förmodligen från sent 1860-tal. År 1879 konstruerade engelsmannen Lawsson kedjedrivning av bakhjulet från pedaler som placerades mitt emellan hjulen. Och undefär så ser ju cyklarna fortfarande ut ...
Vår "säkerhetscykel" är från 1890-tal.
 
 
Peter Pluntky (i röd skjorta på bilden nedan) var med på museidagarna och berättade kunnigt och entusiasmerande om cykelns historia. Han exemplifierade sin berättelse
med Länsmuseet Gävleborgs cyklar som fanns på plats.

 
Se fler udda fordon i museets samlingar i våra webbdatabaser med föremål och foton:
www.sofie.xlm.se
På Länsmuseets Flickr-sida finns set med fotografier på cyklar, bilar, motorcyklar, spårvagnar, leksaker, kaféer, bensinmackar för och nu m m. Där kan du också själv kommentera bilderna och på så sätt bidra med din kunskap.
www.flickr.com/photos/lansmuseetgavleborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar