onsdag 9 april 2014

Ahlgrens Tekniska Fabrik och PIX

Sedan tidigare har Länsmuseet Gävleborg ett helt rum fyllt med reklammaterial, föremål och arkivalier från Ahlgrens Tekniska Fabrik AB och PIX AB. Hundra års samlade skatter, omkring 700 hyllmeter arkivalier och 200 hyllmeter föremål.

 
Alldeles nyligen har vi också förvärvat ca 15 000 fotografier från Ahlgrens Tekniska Fabrik och PIX. Fotosamlingen är en gåva från Cloetta när företaget nu avvecklat sin verksamhet i Gävle. Samlingen består av påsiktsbilder, diabilder och negativ på glas och film. Den står uppackad i arkivet och är tillgänglig för besök och forskning.
 
 
Ahlgrens Tekniska Fabrik startades av Fredrik Ahlgren 1885. Ett år senare kom även brodern Adolf Ahlgren med i verksamheten. I början tillverkades kemiskt-tekniska produkter som skokräm, golvpolish och bläck. År 1916 byggdes en ny fabrik på Brynäs för att tillverka halspastiller. (Längst ner i höger hörn huserar idag Länsmuseets arkiv där fotosamlingen nu finns.)


 
I slutet av 1970-talet byggdes fabriken på Brynäs ut. En modell för den kommanden utbyggnaden visas stolt upp på bilden ovan. Känner ni igen någon av personerna? Bilden nedan visar den fantastiska PIX-bilen, byggd av kartonger och småaskar. Denna och många andra underbara fotografier finns i Länsmuset Gävleborgs fotosamling från Ahlgrens Tekniska Fabrik. Stort tack för den generösa gåvan Cloetta!2 kommentarer:

  1. Det brukar vara svårt att kommentera här men gör nu ytterligare ett försök att tala om hur mycket jag uppskattar era bilder!

    Lisse-Lotte

    SvaraRadera
  2. Tack, Lisse-Lotte! Tack själv för att Du sprider museets bilder i Facebookgrupper!

    SvaraRadera