tisdag 9 juli 2013

Färgfoto: Torsten Röstlund

En dag för några veckor sedan var Torsten Röstlund och hälsade på oss på Länsmuseet. Med sig hade han flera hundra diabilder som han generöst skänkte till museet. Anne visade hur vi registrerar, digitaliserar och arbetar med bildsamlingarna. Och Torsten fick se en del av de negativ ur samlingen från hovfotograf Carl Larssons ateljé - som han själv tagit i mitten av 1940-talet!
Torsten utbildade sig till fotograf i Stockholm och jobbade i Carl Larssons ateljé 1946 under Gävleutställningen, när Gävle firade 500-årsjubileum. Bilden nedan visar en gymnastikuppvining under utställningen, som under sex sommarveckor besöktes av 750 000 personer. Efter några års arbete i ateljén utbildade sig Torsten till lärare, men fortsatte att fotografera, bl a med uppdrag från Turistföreningen.
Torsten Röstlund höll liv i sitt intresse för att fotogfera och ledde även fotokurser. Han var tidig med att ta färgbilder. I den samling som Länsmuseet nu fått finns färgdia från slutet av 1940-talet och framåt. Torsten använde Kodak chrome och därför har färgerna bevarats väl. I samlingen ingår också ett hundratal flygfoton i färg från hela Gästrikland (nedan Torsåker) som Torsten tagit "från ovan".
Vill du läsa mer om fotografen Torten Röstlund så skrev Gefle Dagblad ett helt uppslag om Torsten den 9 juni 2013: http://gd.se/nyheter/reportage/1.5962258-vart-tog-torstens-lada-med-bilder-vagen-
 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera