söndag 11 november 2012

Många intresserade på Arkivens dag

Årets Arkivens dag hade tema Framtiden och hos oss visades några uppfinningar från länet. Vi hade 90 besökare som gärna ville se vår miniutställning om värdens första diskmedel Clin, Sveriges första halstablett Herba och lära sig mera om de viktiga uppfinningarna inom järn- och stålindustrin som gjordes i länet under både 1800- och 1900-talet.

Men dagens huvudattraktion var Clin som många besökare mindes. Gefle Dagblad var tidigt på plats för att skriva en artikel som också fin Clin som tema.

Under sommaren har vi nämligen fått det lilla och fina företagsarkivet från Clins grundare Sören Brundin. Vi visade de flesta föremålen i vår monter, här är endast två smakprov:

Tre tidiga förpackningar av diskmedlet Clin. 

Clin gjorde andra produkter, däribland sårbalsamet Clinept.

Vi fick även långväga besök vilket var mycket glädjande! Clins grundare Sören Brundins två söner, Per och Staffan, som idag bor i Stockholm, hade tagit en dagstur i Gävle för att se både miniutställningen och det övriga materialet som deras far skänkt till Länsmuseet. Det blev en intressant diskussion och många kära minnen dök upp när de bläddrade i arkivmaterialet.

Per och Staffan Brundin, till vänster Staffans fru Cecilia, besöker arkivet.

I faktarummet visades brev från Göran Fredrik Göransson och familjen Rettig i Kilafors. Göranssons brev handlar om försäljning av stålplåt till de franska och engelska krigsfartygen men det intressanta med dessa brev är att de är faktiskt är skrivna en månad före det första lyckade experimentet att faktiskt framställa det stål Göransson nu sålde! Han hade gett stålet ett namn också - Högbo Cast steel. Som tur var gick ju experimenten bra men om det sedan blev någon försäljning är oklart!

Göran Fredrik Göranssons brev.

I en annan monter visades vår nyinkomna brevsamling från familjen Rettig i Kilafors. Denna brevsamling har vi fått som gåva av en släkting. Breven är skrivna under perioden 1907-1931 och berättar om familjens liv. Carl Anton Rettig uppfann 1861 det speciella gjutstålet som senare fick namnet Kilafors-stål eller Rettig-stål. Det speciella med detta var att det så gott som konkurrerade ut det populära engelska gjutstålet som användes för att göra vassa verktyg och slitstarka detaljer i maskiner.


Några få brev från den fina brevsamlingen från familjen Rettig i Kilafors visades.

Ett arkiv som vi ofta återkommer till är Ahlgrens Tekniska Fabriks arkiv som även innehåller arkivmaterial från PIX. I år fick PIX, eller Ericson & Rabenius som firman hette från början, stå i centrum när uppfinningar var temat. Det var faktiskt denna firma som skapade Sveriges första halstablett! Örttabletten Herba lanserades 1905. Det satsades stora pengar på marknadsföring och man hade även särskilda säljarpatruller som både hade egen bil och egna uniformer. Längst ner höger syns också en av de sällsynta plåtaskarna för Herba. 


Bilder på Herbas säljarpatrull och de vackra plåtaskarna. 
Det var en trevlig dag med många minnen och intressanta frågor! Vi hoppas kunna vara med även nästa år men tills dess kan du som vill besöka vårt arkiv och bibliotek boka in tid för besök på 026-65 56 30!


1 kommentar:

  1. Kortet med den lilla killen med tidningen "Den lilla soldaten" är Bo Skoglund från Bäck i Valbo. Enligt honom är han med på framsidan på tidningen så det är därför han står och håller upp tidningen.

    SvaraRadera