tisdag 2 oktober 2012

Lyckad bokmässa för Gävleborg

Gävleborgs monter på bokmässan.
Vårt emblem på plats!
Under helgen har det varit den årliga Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Gävleborg hade en stor och färgstark monter, fylld med intressanta böcker, föreläsare och aktiviteter. Det var olika teman varje dag, anpassade efter branschens och allmänhetens intresse. 

Länsmuseet Gävleborg var delaktig i planeringen av lördag eftermiddags tema, Film!, och hela söndagens program, Industri- och kulturhistoria. 


På lördagseftermiddagen var det film i centrum i montern, bland annat med fokus på
The girl with the dragon tattoo.
Under lördagseftermiddagen hade vi fyra aktiviteter i montern. Det första var ett samtal om populärkultur med bibliotekarierna Daniel Gustavsson och Nils Ahnland. Sedan följde "Från Hollywood till Kilafors – när Daniel Craig kom till byn"en intervju med Thomas Lothström från Kilafors som varit delaktig i inspelningen av The girl with the dragon tattoo i Kilafors och Segersta. Thomas berättade hur inspelningen gick till, hur den samlat lokalbefolkningen samt satt Hälsingland på kartan som ett mycket bra alternativ filminspelning, oexploaterat, nära Stockholm och inte minst med ett framväxande nätverk av duktiga filmarbetare. 


Intervju med Thomas Lothström, Kilafors, som arbetat med inspelningen av The girl with the dragon tattoo.
Nästa punkt var "From London to Dalarna via Hollywood"en intervju med den engelske filmklipparen Martin Hunter, idag delvis bosatt i Vintjärn norr om Falun. Han berättade om sin karriär, från utbildningen i hemstaden London, via arbetet som assisterande ljudredigerare på Stanley Kubricks The Shining till en lång karriär i Hollywood där han klippt filmer som Full metal jacket, Event horizon, Above suspicion, Chronicles of Riddick, Underworld och Kalifornia till arbetet med svenska filmer såsom Teresa Fabiks Prinsessa och den senaste Johan Falk - filmen.

Intervju på engelska med den erfarne filmklipparen Martin Hunter,
bosatt delvis i Los Angeles, delvis i Vintjärn, Dalarna.
 Dagens tema avslutades med en filmquiz med fina priser, bl.a. filmaffischer och dvd-box med Underworld-filmerna, naturligtvis signerad av Martin Hunter.

Efter stängningsdags började arbetet med att göra i ordning för söndagens tema, Industri- och kulturhistoria i länet. 

Första vepan monteras vid scenen. I bakgrunden skymtar Anna-Carin Åsbrinks dekorativa rullgardin.
Våra vepor om Gästriklands järnhantering - Ovako Hofors, Sandvik och Järnriket. Till höger syns vårt färgstarka emblem, gjort av hälsingekonstnären Pia Forslöf-Nilsson.
Första programpunkten började redan klockan 10 med en kort presentation av arbetet med boken om Per Eriksson och Hedvig Ulfsparre. Sedan följde föreläsarna i snabb takt hela dagen, presenterade och intervjuade av vår kunniga och proffsiga moderator, journalisten och författaren Marie Björk. 

Carolina Thorell och Anna Jörgensdotter berättade om sin nya bok "Livfjädrar",
om kvinnornas historia i Sandviken. Den släpps först senare i oktober.
Nils Rundkvist berättade om vandringsleden Sågverkstrampet i Söderhamn som berättar om den långa sågverkshistorien i området.
Maj-Britt Andersson berättade om sin vackra publikation "Hälsingeboken".
Inger Lantz Forsström och Sven Forsström höll sitt framträdande på egen hand och berättade om sitt praktverk "Hälsingland - mellan glittrande hav och blånande berg".
Länsmuseets Anna Lindgren höll tre föreläsningar, två om den stora dokumentationen av Ovako Hofors som resulterat i boken "Nedslag i verket" samt en längre presentation av vårt nya världsarv, Hälsingegårdar.
Vi visade upp några av de senaste böckerna från länet.
Söndagen drog många besökare till vår monter och det blev många frågor om böcker, besöksmål, författare och kulturhistoria. Hoppas vi kan vara med även nästa år!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar