onsdag 31 oktober 2012

10 000 glasplåtar från Lövqvists Foto - del 1

Ett undrande samtal till museet, en snabb utryckning - och plötsligt hade vi fyrtio flyttkartonger med glasplåtar i Länsmuseet Gävleborgs uppackningsrum. Nu står dom där och tittar uppfordrande på oss!

Lövqvists Foto i Bomhus har funnist sedan 1928. Då tog Albin Lövqvist över hovfotograf Carl Larssons filial. I mitten av 1940-talet flyttade Albin verksamheten till den nuvarande lokalen på Järvstavägen 15.


År 1980 tog Thommy Larsson över verksamheten. När han nu efter 32 år avvecklar Löqvists Foto ville han försäkra sig om att den kulturskatt som negativen utgör bevaras för framtiden. För den ovärderliga gåvan vill Länsmuseet rikta ett varm tack till Thommy!

Det tog två dagar att packa alla glasplåtar som stod uppställda på hyllor och som låg på golvet i garage och uthus. Efter flera vändor med bil och släpvagn var så till slut ett fyrtiotal flyttkartonger med tio tusen glasplåtar i säkert förvar i Länsmuseet Gävleborgs uppackningsrum.


Nu skall vi först rengöra och sortera materialet. Därefter startar det stora arbetet med att tillgängliggöra bilderna. Följ vårt arbete med samlingen på den här bloggen! Vi skall försöka göra åtminstone ett inlägg i veckan :-)

Artikel i Arbetarbladet: http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5239454-har-raddas-en-kulturskatt
Artikel i Gefle Dagblad: http://gd.se/nyheter/gavle/1.5242113-ett-gammalt-kulturarv-raddas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar