lördag 16 februari 2013

40 000 negativ från Lundhs Foto (del 2)

I början av 1950-talet drog den stora söderomvandlingen igång. Många av de gamla husen på Söder i Gävle skulle komma att rivas och nya byggnader växa upp i deras ställe. På Södra Kungsgatan håller ett nytt hus på att ta form. Längre upp på gatan, mellan Muhrs frukt och Mogrens, ligger Lundhs Foto. En man är på väg till sin bil, kanske efter att ha köpt film i butiken. Film kunde också köpas i varuautomaten på fasaden.
 
 
 
Men dagarna för huset på Södra Kungsgatan 14 är räknade. Huset skall rivas och snart kan man varken köpa frukt, konfekt eller film på den här adressen. Året skulle kunna vara 1954, Lundhs Foto har dragit för gardinerna och packat flyttlådorna - efter nästan tjugo år i lokalen. (Klicka på bilderna för att se dom större; alla foton är tagna av hovfotograf Carl Larssons ateljé.)

 
 
Flyttlasset gick inte så långt - bara lite längre ner på Södra Kungsgatan, till det nybyggda huset på nr 6. Nya grannar är Bohlins Livs och Strumpan (som fortfarande finns kvar efter 60 år!). I skyltfönstret görs reklam för Rolleiflex och Rolleicord. "Bilden bevarar minnet" står det på skylten.
 
 
 
Nu är det upp till Länsmuseet att bevara bildminnena. Vi kommer att fortsätta arbeta med att tillgänggliggöra den stora fotosamlingen från Lundhs Foto - och berätta om vårt arbete här på bloggen. Har Du som läser det här några minnen från Lundhs Foto (1935-2004)? Berätta för oss!


1 kommentar:

 1. Fantastiskt att få länken till detta! En bild säger ganska litet om det inte finns någon historisk text i bakgrunden.

  Ni berättar mycket intressant historik här. Underbart att ni delar med er för intresset för Gävles historia blir bara STÖRRE och STÖRRE!
  Hoppas ni ger oss fler länkar till Facebookgruppen!!!

  Är jätteglad åt att ni finns...

  Lisse-Lotte - Gavledraget.com

  SvaraRadera