fredag 8 februari 2013

40 000 negativ från Lundhs Foto (del 1)

För ett tag sedan fick vi ett telefonsamtal från Rolf Wik i Trödje. Rolf undrade om vi möjligen var intresserade av gamla fotografier. Och det fick vi ju tillstå att vi är :-) Det visade sig att Rolf under en period ägt Lundhs Foto på Södra Kungsgatan i Gävle och i sin ägo hade ca 40 000 negativ från ateljéns verksamhet åren 1935-1990.

Rolf erbjöd Länsmuseet att ta hand om samlingen; förvara den i klimatreglerade arkiv - och naturligtvis digitalisera och tillgängliggöra denna kulturskatt. Ett erbjudande vi självfallet glatt tackade ja till. Så vi satte oss i bilarna och körde till Trödje för att hämta samlingen.


Vi packade 28 flyttkartonger med närmare 200 trälådor fulla med glasplåtar och bladfilmsnegativ. Med mössan i handen tackade vi Rolf för att han tagit hand om denna kulturskatt i så många år och nu överlät den till oss, med uppdraget att bevara och visa.

När vi kom tillbaka hem till Fogden väntade Nils och Kenneth från tidningen Mitt Gävle otåligt på att vi skulle börja packa upp kartongerna. Läs deras artikel här:
http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=0dfp900j&gInitPage=20
 
På den här bloggen kommer vi att fortsätta berätta om fotosamlingen från Lundhs Foto - och om vårt arbete med alla negativen. Ett och annat smakprov på bilder blir det förstås också. Nästa vecka skriver vi några rader och visar ett par foton från ateljéns historia. Följ med på äventyret!

1 kommentar:

  1. Nu hittade jag del 1 också. Det är klart jag vill följa med på äventyret. Är oerhört intresserad av era bilder och vill uppmuntra er allt vad jag kan. Ni kommer att bli mycket populär bland Gävleborna men ni måste få en massa reklam också.

    Jag har puffat mycket för Stadsarkivet och nu tittar många där. Avser att göra det för er också för visst vill ni väl ha mycket publik när ni lägger ned så otroligt fint arbete?

    SvaraRadera