fredag 25 november 2011

Unik textilgåva från Bjuråker (del 2)

Men vilka var de, de som för gott år 1884 packade ned sina, som de förmodligen tyckte, gammalmodiga klädesplagg och flyttade till Vallsta i Arbrå socken? Det finns några ledtrådar att följa.
Turligt nog har nästan varje linneplagg, överdelar och skjortor, ägarens initialer broderade under halssprund framtill – oftast med röda korsstygn. Samma sak gäller de stickade tröjorna där man stickat in årtal och initialer.
Bondsonen Erik Persson föddes den 30 november 1841 på gården ”Pällas” i Norrhavra by i Bjuråkers socken. Han hade en syster, Marta som var några år äldre. Som ung noteras Erik Persson i husförhörslängden som ”casserad” – vilket innebar att han inte var duglig som soldat. Den 17 oktober 1869 gifte han sig med bonddottern Brita Larsdotter, född den 3 juni 1849 i byn Ramsjö i Bjuråker, ca en mil från Norrhavra. Brita Larsdotter bodde hemma tills hon gifte sig och flyttade till Erik i Norrhavra. Bondsonen Erik Persson blev nu bonde på gården tillsammans med hustrun. Eriks far avled 1870 och hans mor levde till 1882.
Erik Persson och Brita Larsdotter bodde i Norrhavra i 15 år. Under 1880-talet var det ca 60 familjer i Bjuråker som sålde sina gårdar till Iggesunds bruk som ville komma åt stora skogsarealer.  Vi kan anta att familjen hörde till denna grupp för att med kontanter på fickan flytta och starta något nytt.
Bland textilierna finns tre stickade tröjor med initialer och årtal. Dessa tröjor användes bland annat vid så kallade ”lekstugor” det vill säga på danstillställningar. Två av tröjorna har initialerna SEPS (Sonen Erik PersSon) samt årtalen 1863 och 1867. Båda tröjorna har likartade mönster och man kan misstänka att det är samma stickerska till båda. Tröjorna kom i Eriks ägo innan han gifte sig 1869 och inte minst bokstaven S (sonen) poängterar hans position i familjen. Den tredje stickade tröjan har initialerna HBLD (Hustrun Brita LarsDotter) och årtalet 1874. När Brita Larsdotter fick sin tröja 1874 hade hon varit gift i fyra år och samma år föddes det första barnet, Christina den 7 april.
De stickade tröjorna var ett mode som förekom i vissa socknar i Hälsingland runt 1800-talets mitt. Tröjorna bars både av gifta och ogifta kvinnor, bland annat i socknarna Ljusdal, Delsbo och Järvsö. Vid dräktinventeringen i Bjuråker år 1977 noterades 70 stycken stickade tröjor.
De handsydda överdelarna och skjortorna är naturligtvis handsydda och försedda med ägarens initialer. Är det Brita Larsdotter som sytt och broderat linneplaggen? I Ovansjö socken i Gästrikland har linneplaggen ibland fungerat som så kallade ”gåvoplagg” och skulle delas ut av den blivande bruden till mannen och hans släkt vid bröllopet . Har det funnits sammat tradition i Bjuråker i hälsingland?

3 kommentarer:

  1. Jag blir helt tagen av dessa fantastiskt vackra hantverk. Uppskattar också historien bakom.
    Tack för att ni delar med er till oss som bor "en bit bort"!

    SvaraRadera
  2. Fantastiske strikkemønster med så tynnt garn. Norsk Folkemuseum i Oslo har også en genser. Jeg er svært nysgjerrig på disse genserne. Tenkte strikke en.

    SvaraRadera
  3. Fantastiske strikkemønster med så tynnt garn. Norsk Folkemuseum i Oslo har også en genser. Jeg er svært nysgjerrig på disse genserne. Tenkte strikke en.

    SvaraRadera