tisdag 8 november 2011

Unik textilgåva från Bjuråker (del 1)

Länsmuseet Gävleborg erbjöds i somras att ta emot en samling ”gamla kläder och textilier” från Bjuråkers socken i Norra Hälsingland. För några veckor sedan packades gåvan upp. Den visade sig bestå av sammanlagt ca 140 föremål varav 50 traditionella dräktplagg från mitten av 1800-talet och resten bäddtextilier av senare datum.


Det var bröderna Erik, Björn-Christian och Lars Olof Larsson som skänkte textilierna till Länsmuseet. Därtill en mindre fotosamling ”på släkten” i tjocka fotoalbum. Kläderna har tillhört brödernas mormors mor och far; skjortor, västar, kilmössor, sticktröjor, sydda strumpor, halskläden, pälsband, överdelar och bindmössor.


Bland plaggen hittades också en gammal hoprullad, gulnad och skrynklig tidning, ”Folkets Vän” utgiven i Gävle 17 april 1884. På tidningen står skrivet med blyerts ”Jon Larsson i Norrhavra” Tidningen har förmodligen kommit från någon granne och använts som emballage eller rulle för någon textil när hela familjen, Erik Persson, hustrun Brita Larsdotter och de två döttrarna Christina och Margta flyttade från byn Norrhavra i Bjuråker till gården Kurland i Vallsta, Arbrå socken den 12 maj 1884. Sedan dess verkar plaggen förblivit nedpackade och oanvända. Och tacka för det – de hade just gått in i ett nytt tidevarv. Det var nya idéer och nytt mode som gällde. Bondesamhället, det gamla, var under upplösning. Förmodligen tillhörde familjen den grupp hemmansägare som i det skogrika Bjuråker under 1880-talet sålde sitt hemman till Iggesunds bruk.

En del data om släkten bifogades också och plötsligt ”framkallas bilden” och sammanhangen faller på plats. Sådant är guld värt när man tar emot gåvor till ett museum. Men materialet ställer också frågor. Vi kommer att fortsätta letandet efter fler pusselbitar. Och berätta mer här på bloggen om vad vi hittar, förstås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar