onsdag 18 januari 2012

Unik textilgåva från Bjuråker (3)

Bland de textila föremålen från Bjuråker som jag berättat om i tidigare bloggar finns också flera fotoalbum. Albumen innehåller några bilder på namngivna personer, men de flesta är för oss tyvärr helt anonyma.  Dessutom finns ett stort, inramat fotografi föreställande Erik Persson och hustrun Brita Larsdotter. Fotot är med största sannolikhet taget efter det att paret flyttat till Vallsta i Arbrå socken år 1884. Enligt familjetraditionen var Brita Larsdotter 40 år vid tillfället vilket innebär att fotot är taget omkring 1890.
Fotot har signaturen Gustaf Holm i högra hörnet. Gustaf Holm var inte fotografen utan drev en fotoförstoringsfirma i Gävle dit man skickade, eller via ombud lämnade sina äldre, kartongstela bilder i visitkortsformat för förstoring, retuschering och inramning i representativ guldram. Retuschören på firman såg till att vårtor, rynkor, dubbelhakor och andra mindre smickrande drag suddades ut. Gustaf Holm startade sin verksamhet i Gävle 1903 så förstoringen måste vara tillkommen efter år 1903. Denna information om Gustaf Holm levererades av kollegan Dan Lorén, expert på fotohistoria. Det är lärorikt att prata med kollegor!
Om det stämmer att originalbilden är tagen omkring 1890 med båda makarna klädda, i för tiden moderna, borgerliga kläder är det intressant att reflektera över det faktum att Brita Larsdotter ca 15 år tidigare beställt sig en stickad tröja med initialer och årtal medan hon ännu bodde ”där borta i Norrhavra” i Bjuråker. Då, omkring 1890 när de gick till fotografen hade Erik och Brita på allvar vänt bondesamhällets formvärld och material ryggen för att i stället välja en stram och lite återhållsam borgerlig klädstil. Men det stod inte på, snart skulle Sverige gripas av en nostalgivåg med bonden och det ”tillbakablickande” som ideal – folkdanslag, hembygds- och hemslöjdsföreningar såg dagens ljus i de nationalromantiska strömningarna. 
Även en sådan bild finns bland fotografierna tagen i början av seklet, ett foto tänkt att användas som vykort.  Längst till höger sitter förmodligen Erik Perssons och Brita Larsdotters dotter, Marta Eriksson, född 1893 på gården Kurland i Vallsta, Arbrå socken.  Nu ”poserade” man stolt i bondeståndets nyligen avlagda klädedräkt för att poängtera sin sympati för det förgångna och för den trygghet man trodde funnits där – i djup kontrast till det skränande och otrygga industrisamhället.
Nyförvärv till samlingarna väcker både nyfikenhet och nya frågeställningar. Ibland finns svaren på nära håll, ibland inte alls. Botanisera gärna i museets bilddatabas på webben - och gör nya fantastiska upptäckter: http://www.sofie.xlm.se/
Ann-Marie Björk

1 kommentar:

  1. Kom till denna sida sedan jag upptäckt en blyertsnamnteckning i hörnet på ett stort fotografi jag har hemma. Vet inte exakt vem det är på bilden men personen har troligtvis varit hemmahörande i norra uppland. Intressant att det fanns den här förstoringsmöjligheten även på den tiden.

    SvaraRadera