onsdag 17 november 2010

Succé med Bollnäs-tema på Arkivens dag!


Visning i våra föremålsmagasin hölls av Ann-Marie Björk.

Lördagen 13 november kl. 12-16 anordnade vi Arkivens dag med tema Bollnäs i våra lokaler på Styrmansgatan 4. Vi hade ett intressant program (se inlägg nedan!) för besökarna, inklusive fika med mandelkubbar!

Det är alltid en chanstagning att ordna sådana här dagar som kräver en ganska stor arbetsinsats där många i personalen är engagerade. Därför var det lite nervöst när vi kom strax före kl. 11 för att göra i ordning för att öppna - grinden skulle låsas upp, vår skylt skulle placeras ut, all teknik skulle sättas på - fungerade allt som det skulle?, fikabrödet och mjölken skulle dukas fram på bordet och inte minst skulle våra gästföreläsare hjälpas i ordning i vår tillfälliga föreläsningssal. Skulle det komma några besökare denna gråmulna och kalla dag?

Men - de första besökarna kom redan 11.30! Eftersom vi ändå var där så var det självklart att släppa in dem  - de kunde ju inte stå ute och frysa! När vi konstaterade att vi hade 29 besökare redan innan vi egentligen öppnat, insåg jag att dagen skulle bli en succé! Besökarna strömmade sedan på under hela dagen och det blev ganska trångt på vissa ställen i våra annars tomma lokaler. Det var jättetrevligt att se så många besökare!  

Våra programpunkter runt vår huvudperson, P. W. Häger, drog extra mycket folk. Vi hade en föreläsning av hans barn, Elisabeth Tjernlund, Ewa Häger och Lars Häger samt två visningar av ett bildspel med hans bilder. På föreläsningen var det så fullt med åhörare att några fick stå ända ut i korridoren - uppmärksamheten var naturligtvis rolig för våra föreläsare som rest från Stockholm, Uppsala och Västerås.

Johan Kock och Ylva Holmgren från Bollnäs museum och konsthall höll tillsammans tre föredrag, om den nya utställningen om Bollnäs, om den spännande berättelsen runt Margit Eriksson och hennes arkiv samt om Bollnäs-bördiga konstnärerna Fritiof Strandberg och Mårten Andersson. Till den sista föreläsningen visades även originalkonst fram. Vår egen byggnadsantikvarie Elsa Röing, som arbetar med Hälsingegårdsprojektet, höll en föreläsning om vilka Hälsingegårdar som är belägna i Bollnäs kommun.

Johan Kock och Ylva Holmgren från Bollnäs museum och konsthall berättar om en
kommande basutställning om Bollnäs. 
Elisabeth Tjernlund, Lars Häger och Ewa Häger berättade
om sin pappa, journalisten och fotografen P. W. Häger.

Det var populärt med fika och fullsatt runt vårt fikabord hela dagen!

I faktarummet fanns byggnadsantikvarie Elsa Röing och arkeolog Per Thorén om besökare hade frågor. I faktarummet kunde besökarna också se på två mindre utställningar, den ena med arkeologiska fynd från Bollnäs kommun, den andra om Anderssons accidenstryckeri i Arbrå:
Ett lårben från människa som hittades vid Bosjön norr om Segersta på 1930-talet. Det har använts som rytminstrument och har tolv räfflor inristade på ena sidan. Ett ostronskal har använts för att dra över räfflorna! Benet är odaterat.


När området söder om Landaforsens kraftstation skulle byggas ut genomfördes en utgrävning av två högar i början av 1970-talet. I den ena hittades en mängd keramik. 

Vid Kölsjöns strand hittades dessa avslag och spån år 2000.


En vacker armring i brons hittades vid upptagning av potatis i en åker i Framnäs strax nor om Bolnäs tätort! Den ena änden av armringen slutar i ett smäckert djurhuvud.

Några smakprov från det stora arkivet från Anderssons accidenstryckeri: affisch för auktion
och "Hela Sveriges lilla trallgök" (!) Leon Liljequist
och ett underlag angående en skidtävling med färdig resultat i form av flygblad.

Mera från Anderssons: priskuranter, brevpapper och kuvert från Arbrå Velocipedfabrik och affisch och biljetter för "Gammel-Dansens Vänner" i Utomskogen!

Detta arkiv förtjänar verkligen att undersökas mera! Jag kommer att skriva mer om det framöver!
 Alla besökare vi pratade med uppskattade både program och utbud även om det ibland var svårt att hinna med alla programpunkter - det var mycket spännande att välja på. Både bildspel och filmerna om Knupbodarna och Bollnässtaden var också populära och ibland var sittplaserna slut.

När vi kl. 16.00 låste vår dörr kunde vi konstatera att vi haft hela 160 besökare - långt fler än vi kunnat gissa! Vi önskar att vi kunnat prata mer med er alla - hör gärna av dig om du vill berätta något för oss.

Vi tackar alla besökare för en mycket trevlig dag, inte minst alla som reste ner från Bollnäs-trakten till Gävle för att hälsa på oss! Välkomna tillbaka och boka gärna tid i vårt faktarum!

Nu börjar planeringen inför nästa Öppet hus i vår, närmare bestämt 9 april och då blir det tema Ockelbo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar