fredag 26 april 2013

Två unika fotografier har hittats på Länsmuseet Gävleborg

På en hylla i ett tjänsterum på Länsmuseet hittades nyligen två fotografier från 1840-talet, tagna med den allra första fotografiska tekniken: daguerreotypin. Det är två porträtt av en man och en kvinna, okända för museets tjänstemän. Hur länge fotografierna legat där och hur dom kommit till museet är det inte någon som minns längre.

Daguerreotypin var en omständlig och kostsam process. Inte många människor i varje stad hade ekonomisk möjlighet att köpa en daguerreotyp. Kundkretsen var med andra ord rätt begränsad. Daguerreotypisterna blev tvungna att resa runt i landet för att hitta kunder. Efter några veckor på samma ställe var det dags att åka vidare till nästa stad.
För att hugade kunder skulle veta när daguerreotypisten kom till staden var det brukligt att annonsera i de lokala tidningarna. I Norrlandsposten den 27 februari 1844 stod att läsa:Porträttering medelst Daguerréotypen verkställes alla dagar till den 21 Maj uti Gästgifaren Herr Nymans Trädgård från kl. 9 f.m till kl. 7 e.m. Priserna äro 3, 4, 5, 6 och 8 Rdr B:ko. Obs. Det är derom föranstalladt att de personer som sitta till porträtteringen ej blifva besvärade af åskådare.  Anm. Äfven vid mulet väder lyckas det lika bra som vid solsken.
Vilh. Heineman, från Stockholm.
Kanske är det Heinemann som tagit de två daguerreotypier som nu hittats på Länsmuseet Gävleborg. Kanske är det någon av de andra daguerreotypister som besökte Gävle under 1840- och 1850-talen; A Derville från Paris, som kallade sig ”Daguerres elev”, J L Lewin från Stockholm, E Philipsen från Köpenhamn och Waldemar Renard från Kiel för att nämna några.
Eller varför inte en av de första i Gävle bofasta fotograferna, handlaren Erik Östman, som annonserar under mitten av 1850-talet om
”Portättering medelst Daguerreotypi och Photografi på Glas och Vaxduk till nedsatte priser. Porträtter och teckningar av andra föremål, troget efter naturen, kunna varje dag erhållas i gården n:o 229 vid västra tullen.”
 
På Länsmuset Gävleborg finns nu sammanlagt nio daguerreotyper i det klimatreglerade bildarkivet.

1 kommentar:

  1. Kul att se! Själv köpte jag en Daguerrotypie i sydfrankrike i slutet av 1990-talet som jag placerat på min "prylhylla". Tror inte det är så vanligt i Sverige med denna tidiga typ av fotografi. Däremot finns ju glasplåtar i överflöd!
    Lägger upp bilden på Facebook! / mvh Erik O. Sjödin

    SvaraRadera