Arne Andersson demonstrerar Per Lindbergs ritkamera från 1870-talet.
Arne är barnbarnsbarn till Per Lindberg och har lagt ner ett stort arbete på att bevara Lindbergs kameror, glasplåtar och teckningar från ritkameran.
Kameran hittades i en kista på vinden för några år sedan. Bevarade finns också ett tjugotal färglagda bilder som Per Lindberg har gjort med sin ritkamera. Motiven är gårdar, landskap och kyrkor från framför allt Hälsingland; Hanebo, Bollnäs, Järvsö, Hudiskvall, Söderhamn och Ljusdal. Ett alldeles unikt material som tack vare entusiaster i bygden finns bevarat till eftervärlden.
Camera obscura (det mörka rummet) användes för att få perspektiven rätt när man t ex målade bakgrunder till de populära dioramorna. Bilder är tagen från ett 1600-talsdokument.
Per Lindberg byggde senare om sin kamera med linser och ett bakstycke för glasplåtar. I sitt hem uppförde han en liten ateljé med höj- och sänkbart golv så han slapp flytta på kameran (som stod utanför den lilla ateljén och tog bilder genom ett hål i väggen). Taket på ateljén gick att ta av för att få fullt solljus. I ateljén och i bygden runt omkring tog Per Lindberg många bilder under flera decennier. Men det är en helt annan historia ...
Under Bymella-veckan i Utomherten visades i Åsvedens Bönhus ett tjugotal fantastiska färgbilder från Per Lindbergs ritkamera.
Se några av bilderna nedan.
Intressant info, Dan. Vad i Söderhamn har Lindberg avbildat? / Jan Erik Hallström, Stockholm-Mokorset
SvaraRadera