onsdag 22 september 2010

Tvål- och parfymstaden Gävle - del 1 Tekniska AB Flora

Denna serie inlägg kommer att handla om de så kallade kemisk-tekniska fabrikerna  i Gävle under 1800-talet och början av 1900-talet. Flera av dessa företags arkiv finns idag på Länsmuseet. Deras historia är idag mer eller mindre bortglömd. Många av dessa företag producerade en mängd produkter – lädersmörja, bläck, ost- och smörfärg, skäggvax, insektsmedel, lutpulver, äggersättningspulver, antiseptiska vatten, metallputs och halstabletter. De flesta producerade också parfym och eau de cologne och tvål. Förpackningarna är ofta prydda med vackra etiketter som är en guldgruva till dåtidens, det tidiga 1900-talets, formspråk.


Tekniska AB Flora grundade 1885 i Gävle av bl.a. borgmästare J. W. Petre. Snart hade man en produktansvarig som skickades på studieresa till Tyskland. Fabriken låg under denna tid på Första Tvärgatan på Brynäs.

Under perioden 1905-1948 var tvålen Florodol den viktigaste produkten. Den gick även på export till USA och var mycket populär bland svensk-amerikanerna. Företaget blev kunglig hovleverantör 1922. På bilden ses en av de vackra förpackningar tvålen paketerades i någon gång under tidigt 1920-tal.





Detta är några av många parfymetiketter från Tekniska AB Flora. Parfymerna har fantasifulla, lockande och alltid fransklingande namn som Fantaisie aux fleurs extrait d´odoeurs triple, Extrait d´odeur concentre dédié au monde élegant från Parfumerie Flora, Eau de cologne á la Violette de Nice, den alltid populära Ylang Ylang, Eau de cologne Royale med kungliga porträtt men även japanskinspirireade Geisha Bouquet. För herrarna fanns Véritable eau de verveine de russie och Bouquet Fin de siécle med följande lustiga etikett:


År 1950 övertogs företaget av AB Sunlight i Nyköping, ett dotterbolag till den stora Unileverkoncernen som idag äger varumärken som Dove, Lipton och Findus, Blå Band, Knorr och Axe/Rexona. Förr hade Unilever även märken som Lux, Pepsodent, Surf, Radiontvål, Vim och Sampo. Efter övertagandet bytte Flora företaget namn till AB Flora-Vinolia. Den tidigare konkurrenten Vinolia producerade bl.a. tvålar, schampo och Lypsyl. Hela Vinolias svenska produktion flyttades till Gävle, däribland produktionen av Lypsyl. Då flyttade företaget också till nya lokaler på Upplandsgatan på Brynäs. Redan 1955 lades produktionen ned i Gävle och flyttades till Nyköping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar