onsdag 27 februari 2013

40 000 negativ från Lundhs Foto (del 3)


 
Nu är alla lådor och kartonger med negativsamlingen från Lundhs Foto uppställda på hyllor i Länsmuseets magasin. I en del negativkuvert finns också papperskopior - som brudparet Andersson från Sätra. Lika förväntansfulla då inför vad livet tillsammans skulle komma att föra med sig, lika förvänatnsfulla kikar dom nu fram ur kuveret, smått generade över uppmärksamheten.
 
 
Originalnumreringen sträcker sig fram till 50 000. Om det inte visar sig vara allt för stora glapp i nummerserien, så har vi ett omfattande och spännande arbete framför oss. Samlingen skall registreras och göras sökbar så det går att söka på namn. Negativen skall skannas så att man kan se fotografierna i Länsmuseets webbdatabas. Under våren kommer de första sökningarna att kunna göras.
 

 
Men fram till dess kommer vi att bjuda på några smakprov här i bloggen. Brudpar, porträtt, stadsvyer - och vad vi nu kan komma att hittar i lådorna. Följ vårt arbete med samlingen här, vi försöker uppdatera varje vecka :-)
 
 

tisdag 26 februari 2013

Lär dig skriva vackra brev!


Onsdagen den 27 februari har vi workshop i kalligrafi på Länsmuseet!

Vad är då kalligrafi? Jo, det är konsten att skriva vackert! Vi går igenom lite kort om skrivandets historia. Sedan får du lära dig skriva tre av de vanligaste skrivstilarna från tidig medeltid, 1500- och 1700-tal.

Du får prova att skriva ett fint brev till någon du tycker om med kalligrafipenna och en äkta stålpenna och äkta penna och riktig fint papper.

Pass 1: 10.30-12.00
Pass 2: 13.30-15.00

Workshopen kan ta emot ett begränsat antal deltagare på maximalt 15 deltagare. Minimiålder är 10 år. Kostnaden är 30 kr. Anmäl dig och betala i receptionen! Välkommen!

lördag 16 februari 2013

40 000 negativ från Lundhs Foto (del 2)

I början av 1950-talet drog den stora söderomvandlingen igång. Många av de gamla husen på Söder i Gävle skulle komma att rivas och nya byggnader växa upp i deras ställe. På Södra Kungsgatan håller ett nytt hus på att ta form. Längre upp på gatan, mellan Muhrs frukt och Mogrens, ligger Lundhs Foto. En man är på väg till sin bil, kanske efter att ha köpt film i butiken. Film kunde också köpas i varuautomaten på fasaden.
 
 
 
Men dagarna för huset på Södra Kungsgatan 14 är räknade. Huset skall rivas och snart kan man varken köpa frukt, konfekt eller film på den här adressen. Året skulle kunna vara 1954, Lundhs Foto har dragit för gardinerna och packat flyttlådorna - efter nästan tjugo år i lokalen. (Klicka på bilderna för att se dom större; alla foton är tagna av hovfotograf Carl Larssons ateljé.)

 
 
Flyttlasset gick inte så långt - bara lite längre ner på Södra Kungsgatan, till det nybyggda huset på nr 6. Nya grannar är Bohlins Livs och Strumpan (som fortfarande finns kvar efter 60 år!). I skyltfönstret görs reklam för Rolleiflex och Rolleicord. "Bilden bevarar minnet" står det på skylten.
 
 
 
Nu är det upp till Länsmuseet att bevara bildminnena. Vi kommer att fortsätta arbeta med att tillgänggliggöra den stora fotosamlingen från Lundhs Foto - och berätta om vårt arbete här på bloggen. Har Du som läser det här några minnen från Lundhs Foto (1935-2004)? Berätta för oss!


fredag 8 februari 2013

40 000 negativ från Lundhs Foto (del 1)

För ett tag sedan fick vi ett telefonsamtal från Rolf Wik i Trödje. Rolf undrade om vi möjligen var intresserade av gamla fotografier. Och det fick vi ju tillstå att vi är :-) Det visade sig att Rolf under en period ägt Lundhs Foto på Södra Kungsgatan i Gävle och i sin ägo hade ca 40 000 negativ från ateljéns verksamhet åren 1935-1990.

Rolf erbjöd Länsmuseet att ta hand om samlingen; förvara den i klimatreglerade arkiv - och naturligtvis digitalisera och tillgängliggöra denna kulturskatt. Ett erbjudande vi självfallet glatt tackade ja till. Så vi satte oss i bilarna och körde till Trödje för att hämta samlingen.


Vi packade 28 flyttkartonger med närmare 200 trälådor fulla med glasplåtar och bladfilmsnegativ. Med mössan i handen tackade vi Rolf för att han tagit hand om denna kulturskatt i så många år och nu överlät den till oss, med uppdraget att bevara och visa.

När vi kom tillbaka hem till Fogden väntade Nils och Kenneth från tidningen Mitt Gävle otåligt på att vi skulle börja packa upp kartongerna. Läs deras artikel här:
http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=0dfp900j&gInitPage=20
 
På den här bloggen kommer vi att fortsätta berätta om fotosamlingen från Lundhs Foto - och om vårt arbete med alla negativen. Ett och annat smakprov på bilder blir det förstås också. Nästa vecka skriver vi några rader och visar ett par foton från ateljéns historia. Följ med på äventyret!