lördag 15 december 2012

30 000 negativ från Lövqvists Foto - del 7

Nu har vi rengjort alla negativkuvert som finns i samlingen och förpackat dom i 56 (!) flyttkartonger. Vart dessa flyttkartonger är på väg för att bli digitaliserade och tillgängliggjorda kommer vi att berätta i början av nästa år ...


Bland de 30 000 negativen finns porträtt på många människor som stått framför Albin Lövqvists kamera. Kända och okända personer. Dom flesta förmodligen boende i Bomhus.


Edvin Björkman från Kastet, till exempel - med sina fioler i januari 1950. Spelade Edvin fiol - eller byggde han fioler? Kanske togs fotot inför Edvins 50-årsdag i mars; han var jämnårig med seklet.


En del bomhusmiljöer från förr finns också i den här fantastiska samlingen från Lövqvists Foto. Som det här huset. Är det måhända någon som känner igen det? Låt oss få veta i så fall! (Klicka på bilden för att se den större.)

fredag 7 december 2012

30 000 negativ från Lövqvists Foto - del 6

I november 1943 skyndade många eleganta damer till Central Hotellet i Gävle. Det skulle nämligen bli "frisördemonstration", som det står på skyddspappret till Länsmuseets fyra glasplåtar från detta tillfälle.


En av alla som var där var fotografen Albin Lövqvist från Bomhus, vars ateljé verkar ha fått uppdraget att föreviga evenemanget. De fyra glasplåtarna finns bland 30 000 andra negativ som Länsmuseet nyligen förvärvat från Lövqvists Foto.


Modellerna sitter tålmodigt stilla inför den förväntansfulla publiken. Kamma, klippa och föna. Allt enligt senaste 40-talsmodet. Utrustningen är den modernaste i branschen. Klicka på bilderna för att se dom större.


Finns det någon av våra läsare som känner igen dessa skönheter, vilka verkar ha haft en framträdande roll under frisördemonstrationen? Hör i så fall av Er till oss - eller lämna en kommentar här på bloggen!