fredag 27 juli 2012

Per Lindbergs ritkamera

I Herte söder om Bollnäs i Hälsingland fanns i slutet av 1800-talet en märklig man som hette Per Lindberg. Han var målare och möbelsnickare; målade väggmålningar och snickrade stolar och bord. Det var kanske för att kunna måla bättre som han byggde sig en kamera. En kamera utan lins, bara ett litet hål på framsidan. Och istället för plåtar stoppade han ett transparent papper i baksidan. Under sitt mörka tygskynke kunde han sedan se en uppochnedvänd bild på pappret som han ritade av och färglade. Storleken på ljusinsläppet kunde varieras genom en rund skiva med hål i olika storlekar. Och skärpan ställde Per in genom att flytta bälgen fram och tillbaka.







Arne Andersson demonstrerar Per Lindbergs ritkamera från 1870-talet.


Arne är barnbarnsbarn till Per Lindberg och har lagt ner ett stort arbete på att bevara Lindbergs kameror, glasplåtar och teckningar från ritkameran.



Kameran hittades i en kista på vinden för några år sedan. Bevarade finns också ett tjugotal färglagda bilder som Per Lindberg har gjort med sin ritkamera. Motiven är gårdar, landskap och kyrkor från framför allt Hälsingland; Hanebo, Bollnäs, Järvsö, Hudiskvall, Söderhamn och Ljusdal. Ett alldeles unikt material som tack vare entusiaster i bygden finns bevarat till eftervärlden.






Camera obscura (det mörka rummet) användes för att få perspektiven rätt när man t ex målade bakgrunder till de populära dioramorna. Bilder är tagen från ett 1600-talsdokument.


Per Lindberg byggde senare om sin kamera med linser och ett bakstycke för glasplåtar. I sitt hem uppförde han en liten ateljé med höj- och sänkbart golv så han slapp flytta på kameran (som stod utanför den lilla ateljén och tog bilder genom ett hål i väggen). Taket på ateljén gick att ta av för att få fullt solljus. I ateljén och i bygden runt omkring tog Per Lindberg många bilder under flera decennier. Men det är en helt annan historia ...








Under Bymella-veckan i Utomherten visades i Åsvedens Bönhus ett tjugotal fantastiska färgbilder från Per Lindbergs ritkamera.


Se några av bilderna nedan.